VIDEO - Társadalmi felelősségvállalás

Újabb videóink

Adataink biztonsága – Online meeting és adatbiztonság – Tatár Csilla
Tatár Csilla arról beszél videónkban, hogy munkája során számos szituáció adódik, mikor a megbeszéléseit nem személyesen, hanem otthonról, a privát környezetben bonyolítja le. Az online meeting praktikus, és időhatékony megoldás, amely a pandémiás időszakban kiemelten fontos volt, annak érdekében, hogy a fizikai távolság ne legyen akadály a mindennapi ügyintézések során. Csilla kiemeli, hogy az online egyeztetések alkalmával is figyeljünk adataink biztonságára: Nem mindegy, mi szerepel a háttérben, ha családi fotókkal és közműszámlákkal teletűzdelt parafatábla elé ülünk le, akkor az azon szereplő személyes adatokat könnyen leolvashatják, ellophatják. Éppen ezért Csilla azt tanácsolja, hogy mindig használjunk kétlépcsős azonosítási rendszert és ellenőrizzük le jelszavaink erősségét.

Adataink biztonsága – Digitális oktatás és az online biztonság – Szekeres Nóra
Szekeres Nóra arról mesél, hogyan alakultak át a napirendünk az elmúlt években, a digitális szokásaink milyen irányt vettek és miként élte ezt meg a gyerekekkel az otthoni oktatás keretén belül. Első kézből tapasztalhatta meg a pandémia okozta digitális oktatás előnyeit és hátrányait. Mesél a nehézségekről is, hogy milyen kihívásokat jelentett a kezdeti időszakban az átállás, a tananyag feldolgozása, és a számítógép előtt töltött idő optimális kezelése. Azonban egy-egy óra végig követése után szembesült vele, hogy mennyi szenzitív téma hangzik el a gyerekek és az oktató közt. Utánajárt, és rátalált egy IT biztonsággal foglalkozó szakértőre, aki a felvetett problémáira hatékony otthoni megoldásokat javasolt. Mióta a megfelelő védelemmel van ellátva az otthoni eszközök, azóta bátran hagyja egyedül tanulni a gyerekeket.

Adataink biztonsága – Megbízható jelszavak egyszerűen/pár lépésben – Váczi Gergő
Váczi Gergő személyes történetével szeretné felhívni a figyelmet az adatbiztonság fontosságára. A videóban elmondja, korábban milyen metódus szerint választott jelszót magának, sőt azt is, milyen esemény döbbentette rá arra, hogy itt az ideje az adathalászok fejével gondolkodnia. Gergő segítségével a nézők megtudhatják, hogyan lehet hatékony és erős jelszavakat generálni, mik a kritériumai, hogy az otthoni munkavégzés közben is biztonságban legyenek az adatok.

Adataink biztonsága – Adatbiztonság és a digitális trükkök – Ungár Anikó
Ungár Anikó megmutatja, hogy a jelszavak kitalálása, ha nem megfelelő erősségű, akkor csupán egy elmejáték során könnyen megfejthetők. Ezáltal szeretne rávilágítani arra, milyen egyszerű a másik fejével gondolkodni, amely a hackerek munkáját könnyíti meg.

 

Korábbi videóink

Adataink biztonsága – Otthon is biztonságban, online – Béres Alexandra
Béres Alexandra arról beszél, hogy a járványhelyzet kezdetén az otthoni munkára való átállás során milyen technikai nehézségek adódtak, milyen biztonsági kérdések merültek fel és kerültek előtérbe. Nem mindegy például, hogy milyen biztonsági rendszer működik a laptopon, mennyire biztonságos a router jelszava. Ugyanúgy, ahogy az otthonunkat, okos eszközeinket és az otthoni IT-infrastuktúrát is biztonságossá kell tenni. Hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá személyes adatainkhoz, képeinkhez, vagy az otthonról végzett munka során a céges információkhoz, akár szerverhez. Sőt, szülőként is új kihívásokkal szembesültek az online tanítás miatt, ami a gyerekeknek is egy, a megszokottól eltérő helyzetet hozott: – felügyelet mellett, de – sokkal önállóbban kellett, hogy kezeljék az online világot. Ez plusz veszélyt jelent. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy minden lehetséges platformon a legmegfelelőbb biztonsági rendszer működjön, az eszközök biztonságosak legyenek, és hogy vigyázzunk egymásra online is, mindig forduljunk szakemberhez.

Adataink biztonsága – Online ügyintézés, online biztonság – Tápai Szabina
Tápai Szabina mesél arról, hogy neki milyen kihívásokat jelentett a jelenlegi pandémiás helyzet a munkavégzést illetően, IT-szempontból. Arról is beszél, milyen plusz technikai tudásra tett szert, mert utánanézett az információknak, és szakértő véleményét kérte. Szabina szerint, fontos, hogy ezt a tudást megossza idősebb rokonaival is, hiszen ezzel levesz egy terhet a vállukról, sőt hozzájárul online biztonságukhoz. Ráadásul már az anyukájával, nagymamájával is kialakították az online kapcsolattartást, emiatt több időt töltenek online, ami jelentősen növeli a veszélyeket. Szabina azonban megtanította nekik az online rendelés fortélyait, illetve azt is, hogy mire figyeljenek, amikor csak úgy „szörföznek” az online világban, és többek között segített nekik telepíteni a megfelelő szoftvereket, beállította az okostelefont is.

Adataink biztonsága – Idősebb rokonaink online biztonsága – Kautzky Armand
Ebben az epizódban Kautzky Armand vázolja fel, hogy korábban mennyire nem volt „gépközpontú” a világ, mindent személyesen lehetett (és kellett) intéznie. Ennek megvolt a varázsa, az elmúlt hónapokban azonban neki is be kellett látnia, van értelme az online kommunikációra alkalmas eszközöknek. A járvány miatt neki is sokkal körültekintőbbnek és óvatosabbnak kell lennie, ezért be kellett csatlakoznia az online folyamatokba, a videós kapcsolattartásba, online ügyintézésekbe. Az elmúlt hónapokban, idős kora ellenére többet tanult erről a világról, mint bármikor előtte. És persze arra is sokan felhívták a figyelmét, hogy mire figyeljen oda, ha az online térben tevékenykedik. A tudás megszerzésében segítették a rokonok, gyermeke, unokája, illetve szakértő tanácsadóval is beszélt, hogy, példának okán egy online rendelés alkalmával ne kelljen attól tartania, hogy személyes adatait ellopják, visszaélnek velük, vagy a gépéről a személyes dokumentumai, képei illetéktelenekhez kerülnek, esetleg a munkához kapcsolódó dokumentumai kötnek ki a nem megfelelő helyen.

Adataink biztonsága – Megfelelő GDPR és biztonságos vállalkozás, online is – Váczi Gergő
A videósorozat utolsó részében Váczi Gergő arról beszél, milyen jól tette, hogy régebben a GDPR-szabályozás miatt is szakértőkhöz fordult, hiszen az auditálással nagyon sokat tett a cége biztonságáért. A korlátozások idején aztán az adatbiztonság – ha lehet – még fontosabb kérdéssé vált, ezért a szakértőket ezzel kapcsolatban is felkereste. A pandémiás helyzetben a korábbinál sokkal több dolog zajlott, és még zajlik is online, ezért fontos, hogy a céges, munkához kapcsolódó adatok, dokumentumok, értékek egy ilyen, rendkívüli helyzetben se kerüljenek illetéktelen kézbe.