Hírek

Utólag akár milliónyi, érzékeny adatot tartalmazó elektronikus dokumentumot is módosíthatnak büntetlenül, mivel a szakértők szerint akár már 6 hónapon belül feltörhetik a világ egyik legelterjedtebb kriptográfiában alkalmazott algoritmusát, az SHA-1-et. Magyarországon is számtalan szervezet és vállalat állt át a költségtakarékossági, kereshetőségi és dokumentumtárolási szempontból a papíralapú nyilvántartásoknál jobb megoldást kínáló elektronikus archiválásra: az algoritmus elterjedése miatt, becslések szerint, jelenleg hazánkban százmilliós nagyságrendű a veszélyeztetett dokumentumok száma. Amennyiben a szervezetek nem gondoskodnak időben a dokumentumok védelméről, akár többmillió forintos károkat is kockáztatnak.

A szakértők előrejelzése szerint akár 6 hónapon belül feltörhetik a számos elektronikus aláíró rendszer által alkalmazott SHA-1 algoritmust. Ezzel a támadók számára lehetőség nyílik az egyes dokumentumok, illetve az azokon szereplő elektronikus aláírások meghamisítására. A Microsoft, a Google és a Mozilla bejelentette, hogy böngészőik 2017-től nem támogatják az algoritmust. A hazai archiválási rendszerek esetében viszont ennél gyorsabb reakcióra lesz szükség.

Az SHA-1 feltörése révén az elektronikus dokumentumok elveszíthetik hitelességüket, az iratok utólagos módosítása pedig rendkívül komoly következményekkel járhat. Becslések szerint ma Magyarországon százmilliós nagyságrendű az ilyen iratok száma, a probléma elsősorban mégsem az adatok mennyisége, hanem hogy a múlt hamisíthatóvá válik. Képzeljük el, hogy korábbi adásvételi szerződéseken vagy számlákon szereplő információkat írhatnak át utólag.

Jelenleg a 2007/114-es GKM-rendelet szabályozza és határozza meg Magyarországon a digitális archiválás szabályait. Nem kell azonban kétségbe esniük az elektronikus adatokat tároló szervezeteknek. Azok az archiváló rendszerek, amelyek megfelelnek a jogszabálynak, és képesek az SHA-1 és a későbbi kriptográfiai algoritmusok meggyengülése esetén is folyamatosan fenntartani a hitelességet, a továbbiakban is megfelelő védelmet biztosítanak majd. Viszont ezekre minél előbb át kell térniük a vállalatoknak, hiszen akár már fél éven belül is probléma lehet a régi hitelesítésű dokumentumokkal.

Célszerű a saját tanúsítású szoftverek alkalmazása a vállalatok számára, mivel ezek könnyebben testreszabhatóak, így jobban megfelelnek az egyedi igényeknek és a jogszabályi elvárásoknak is. Ez azért is fontos, mert egyre több vállalat ismeri fel az elektronikus archiválásban és adattárolásban rejlő lehetőségeket, így ugrásszerűen terjedni fog ezen rendszereknek az alkalmazása.

Az SHA-1 algoritmus elavulása miatt a megfelelő archiváló rendszer megtalálása elengedhetetlen a különböző vállalatok és szervezetek számára, hiszen a nem megfelelő biztonsági szinten archivált dokumentumok és számlák akár súlyos összegekbe is kerülhetnek például egy-egy peres ügy kapcsán. „Az SHA-1 algoritmus feltörését követően már egy bírósági eljárásban a szakértők sem tudják garantálni, hogy a dokumentumot nem módosították illetéktelenül. Ez egy számlakövetelés vagy szerződés esetében akár több millió forintos kárral is járhat” – mutat rá Lengyel Csaba.

A helyzet fontosságát mutatja, hogy hosszú időn keresztül az SHA-1 volt a legelterjedtebb kriptográfiai algoritmusok egyike úgy globálisan, mint hazánkban is. Magánvállalatok és államigazgatási szervek egyaránt használták, így nem túlzás globálisan százmilliós nagyságrendű olyan dokumentumállományról beszélni, amelyet érint a kérdés.