Hírek


Adataink biztonsága – Otthon is biztonságban, online – Béres Alexandra
Béres Alexandra arról beszél, hogy a járványhelyzet kezdetén az otthoni munkára való átállás során milyen technikai nehézségek adódtak, milyen biztonsági kérdések merültek fel és kerültek előtérbe. Nem mindegy például, hogy milyen biztonsági rendszer működik a laptopon, mennyire biztonságos a router jelszava. Ugyanúgy, ahogy az otthonunkat, okos eszközeinket és az otthoni IT-infrastuktúrát is biztonságossá kell tenni. Hogy illetéktelenek ne férjenek hozzá személyes adatainkhoz, képeinkhez, vagy az otthonról végzett munka során a céges információkhoz, akár szerverhez. Sőt, szülőként is új kihívásokkal szembesültek az online tanítás miatt, ami a gyerekeknek is egy, a megszokottól eltérő helyzetet hozott: – felügyelet mellett, de – sokkal önállóbban kellett, hogy kezeljék az online világot. Ez plusz veszélyt jelent. Szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy minden lehetséges platformon a legmegfelelőbb biztonsági rendszer működjön, az eszközök biztonságosak legyenek, és hogy vigyázzunk egymásra online is, mindig forduljunk szakemberhez.

Adataink biztonsága – Online ügyintézés, online biztonság – Tápai Szabina
Tápai Szabina mesél arról, hogy neki milyen kihívásokat jelentett a jelenlegi pandémiás helyzet a munkavégzést illetően, IT-szempontból. Arról is beszél, milyen plusz technikai tudásra tett szert, mert utánanézett az információknak, és szakértő véleményét kérte. Szabina szerint, fontos, hogy ezt a tudást megossza idősebb rokonaival is, hiszen ezzel levesz egy terhet a vállukról, sőt hozzájárul online biztonságukhoz. Ráadásul már az anyukájával, nagymamájával is kialakították az online kapcsolattartást, emiatt több időt töltenek online, ami jelentősen növeli a veszélyeket. Szabina azonban megtanította nekik az online rendelés fortélyait, illetve azt is, hogy mire figyeljenek, amikor csak úgy „szörföznek” az online világban, és többek között segített nekik telepíteni a megfelelő szoftvereket, beállította az okostelefont is.

Adataink biztonsága – Idősebb rokonaink online biztonsága – Kautzky Armand
Ebben az epizódban Kautzky Armand vázolja fel, hogy korábban mennyire nem volt „gépközpontú” a világ, mindent személyesen lehetett (és kellett) intéznie. Ennek megvolt a varázsa, az elmúlt hónapokban azonban neki is be kellett látnia, van értelme az online kommunikációra alkalmas eszközöknek. A járvány miatt neki is sokkal körültekintőbbnek és óvatosabbnak kell lennie, ezért be kellett csatlakoznia az online folyamatokba, a videós kapcsolattartásba, online ügyintézésekbe. Az elmúlt hónapokban, idős kora ellenére többet tanult erről a világról, mint bármikor előtte. És persze arra is sokan felhívták a figyelmét, hogy mire figyeljen oda, ha az online térben tevékenykedik. A tudás megszerzésében segítették a rokonok, gyermeke, unokája, illetve szakértő tanácsadóval is beszélt, hogy, példának okán egy online rendelés alkalmával ne kelljen attól tartania, hogy személyes adatait ellopják, visszaélnek velük, vagy a gépéről a személyes dokumentumai, képei illetéktelenekhez kerülnek, esetleg a munkához kapcsolódó dokumentumai kötnek ki a nem megfelelő helyen.

Adataink biztonsága – Megfelelő GDPR és biztonságos vállalkozás, online is – Váczi Gergő
A videósorozat utolsó részében Váczi Gergő arról beszél, milyen jól tette, hogy régebben a GDPR-szabályozás miatt is szakértőkhöz fordult, hiszen az auditálással nagyon sokat tett a cége biztonságáért. A korlátozások idején aztán az adatbiztonság – ha lehet – még fontosabb kérdéssé vált, ezért a szakértőket ezzel kapcsolatban is felkereste. A pandémiás helyzetben a korábbinál sokkal több dolog zajlott, és még zajlik is online, ezért fontos, hogy a céges, munkához kapcsolódó adatok, dokumentumok, értékek egy ilyen, rendkívüli helyzetben se kerüljenek illetéktelen kézbe.